kb. 120 perc

max. 30 fő

Zöldgömb

Szituációs társasjáték / drámapedagógia – Feldolgozás – Előadás

Egyre többet hallani arról, hogy korunk emberének változtatni kell a környezetéhez fűződő viszonyán annak érdekében, hogy társadalmunk jelenlegi formájában fennmaradhasson. Ennek ellenére a változás sebessége érezhetően nagyon lassú. Miért nem működnek általában a környezeti felvilágosító programok? Többek között azért, mert a hallgató kívül tud helyezkedni a problémán, így a megoldást is magán kívülállónak gondolja. Ennek a drámajátéknak, amit egy híres angol modell ihletett, lényege, hogy a játékban szereplőket belehelyezi a környezeti problémát okozó szituációba, így rávilágít arra, hogy a probléma oka saját gondolkodásunkban keresendő.

Mindennapi fenntarthatóság

Rövid felvezetés – Outdoor tematikus gyakorlatok – Kérdések megvitatása

A program a mindennapunkat érintő kulcsfontosságú praktikáit – háztartási vízhasználat, energiagazdálkodás, közlekedés, vásárlási szokások, táplálkozás és hulladékkezelés – veszi górcső alá. A résztvevők különböző helyszíneken ismerkedhetnek ezekkel a mindennapi életüket befolyásoló kérdésekkel, és új környezettudatos praktikákkal, ismeretekkel bővíthetik tudásukat. A logikai és ügyességi próbatételek kreativitást, közös koordinációt, hatékony kommunikációt igényelnek a résztvevőktől. A feladatok elvégzését követően tanácsadóink rövid szakmai ismereteket adnak át az adott téma aktualitásáról. A módszer alkalmas arra, hogy klasszikus csapatépítő eszközökkel lehessen felhívni a figyelmet korunk néhány környezeti veszélyére, mindezt úgy, hogy a résztvevők szórakoztatónak és hasznosnak érezzék az ismeretterjesztést.

kb. 90 perc

max. 60 fő

kb. 120 perc

max. 60 fő

Ökolábnyom Workshop

Felvezető előadás – Közös munka – Tanácsadás – Egyéni akcióterv

Mit kell tennünk, ha felmerült az igény bennünk, hogy fenntartható módon éljünk? Mi az, amire egy ember vagy egy háztartás oda tud figyelni és valóban csökkenti a környezetterhelést? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek bennünk, ha már megfogalmaztuk, hogy tenni szeretnénk egy élhető jövőért. Programunk ezt a kérdést járja körül, a mindennapi életünket érintő hat téma kapcsán (háztartási vízfogyasztás, energiagazdálkodás, közlekedés, vásárlási szokások, táplálkozás, valamint hulladékkezelés).

Megújuló energia tanösvény

Felvezető előadás – Tárlatvezetés – Kvízjáték

Magyarországon egyedülálló mobil megújuló energia tanösvényt fejlesztett ki az Outdoor Mission. A tanösvény szabadtéri és termi kiállításra alkalmas, 10 impozáns eszközből áll, hozzá tartozó arculatelemekből, valamint információs táblákból. A tárlatanyag a nap, a víz, a szél és a biomassza energiáinak felhasználását hivatott bemutatni. A szemléletformálásra, tudományos ismeretterjesztésre alkalmas kiállítási tárlatanyag a „low technology”, kisebb barkácstudással előállítható eszközöket tartalmaz.

kb. 90 perc

max. 60 fő

kb. 120 perc

max. 60 fő

A Jövő városa társasjáték

Felvezető előadás – Társasjáték – Feldolgozás

Milyen településen laknál a jövőben?

Modern vagy természetközeli, esetleg a kettő együtt?

Az Outdoor Mission & Ökológiai Művelődés által fejlesztett fenntarthatósági ismeretterjesztő társasjáték azzal a céllal készült, hogy a jövőnket érintő környezeti és társadalmi problémákra, illetve ennek összefüggéseire felhívja a figyelmet. Ismereteket adjon a játékosoknak korunk legégetőbb környezeti problémáiról és megoldási alternatívákat kínáljon egy élhető jövő érdekében.

 

A résztvevők az alábbi témákkal ismerkedhetnek meg:

Energiagazdálkodás, vízhasználat, háztáji gazdálkodás, mezőgazdaság, természetvédelem, biológiai sokféleség, vásárlás, fogyasztás, táplálkozás, közlekedés, légszennyezettség, klímaváltozás, hulladékkezelés.