Aktuális híreink

Sikeres volt a harmadik ÖKO-Sziget


Soha annyian nem látogattak ki a Szigetmonostoron 2017. március 21-22-én, a Víz Világnapján megrendezett ÖKO-Szigetre, mint az idén: 14 település 15 iskolájából 52 osztály, csaknem 1100 diák és 70 kísérő tanár vett részt a rendezvényen. Az idei ÖKO-Sziget központi témája, a víz mellett, a biodiverzitás veszélyes mértéket öltő csökkenése volt.

 

      Öko-Sziget     Öko-Sziget

 

Az esemény ünnepélyes megnyitóján az ÖKO-Sziget szakmai védnökét, prof. Vida Gábort képviselő Csányi Béla hidrobiológus, két Duna-expedíció vezetője kiemelte: a biodiverzitás csökkenése az ember őrületes tempójú bolygó-átalakító tevékenységének szomorú következménye. Hozzátette: Sajnos, nem jó állapotban adjuk majd át a bolygót az utódainknak, és a fiatal nemzedékeknek nagy felelősségük van abban, hogy a Föld állapota lehetőleg ne romoljon tovább. Ezért jók az olyan rendezvények, mint az ÖKO-Sziget, mert a fiatalok itt sok-sok információt kapnak a környezet állapotáról, a fenntarthatóságról, és ötleteket is arról, mit tehetnek ők a helyzet javítása érdekében.

 

Kőrösi Levente, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának helyettes vezetője megnyitó beszédében kiemelte: a bolygó ökoszisztéma-szolgáltatásai hatalmas értéket képviselnek, amelyekre rendkívüli módon kellene vigyáznunk. Kitért az egyre csökkenő méhpopulációnak a növények beporzásában játszott pótolhatatlan szerepére, az erdőknek a levegőminőség szabályozásában betöltött funkciójára, a vizek öntisztító, a talajok megújuló képességére. Ezek azonban csak akkor tudnak működni, ha az ember nem terheli olyan mértékben túl a természetet a különböző vegyi anyagokkal, hulladékokkal, amelyek káros hatásaival az már nem tud megbirkózni. A felnőtt generációk felelőssége az, hogy megőrizzék a természet értékeit, és ne pusztítsák tovább azokat. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása összetett feladat, a legkülönbözőbb szinteken (állam-ipar-mezőgazdaság; helyi és nemzetközi összefogás) követel intézkedéseket. Magyarországon e tekintetben kiemelt feladat a vizes élőhelyek védelme.

 

Molnár Zsolt, a házigazda Szigetmonostor polgármestere hangsúlyozta: a Szentendrei-sziget biztosítja Budapest ívóvízkészletének 70-80 százalékát. Ahhoz, hogy a víz tiszta legyen, a talajnak is tisztának kell lennie, óvni kell tehát mindkettőt. Kiemelte: rajtunk, és csak rajtunk múlik, hogy megmarad-e a víz tisztasága, és ettől nem elválaszthatóan a biológiai sokféleség.

 

Lőrinczi István főszervező, az Ökológiai Művelődés elnöke, az Outdoor Mission Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az ÖKO-Szigeten rendszerben mutatják be a környezeti problémákat, mert azokat csak rendszerben gondolkodva lehet megoldani. A gyerekek a rendezvényen játékos formában, a tapasztalati tanulás formájában tesznek szert fontos környezetvédelmi ismeretekre, ezért azok jobban megragadnak bennük.

 

A szervezők korosztályokra szabottan alakították ki az ÖKO-Sziget kötött programjait, hogy minden tanuló az érettségének, tudásának legmegfelelőbb formában kaphasson információkat. Az 1. és 2. osztályosok a helyi Madárbarát Park élőhelyeivel és lakóival ismerkedtek, majd kézműves foglalkozáson vettek részt. A 3-4-esek a Vízkelői Tanösvényt látogatták meg, ahol érdekfeszítő előadást hallgattak meg a hazánkban élő hüllőkről és kétéltűekről, ismerkedtek a helyi növényekkel és állatokkal. A gyerekek egy egyszerű kísérlettel a Vízkelői-tó vizének minőségét is megállapíthatták, és az eredményből következtetéseket vonhattak le a víz állapota és a tóban, illetve a tó körül élő állatok/fajok számának alakulása között.

 

Az 5. és 6. osztályosok rövid előadást hallhattak a fajpusztulás okairól, majd megmenthettek kipusztulóban lévő jegesmedvéket, valamint védett állatokat gyűjthettek egybe játékos formában.

 

A 7.-esek a híres angol gazdasági modell, a Közlegelők tragédiája alapján kidolgozott szituációs társasjáték keretében maguk is megtapasztalhatták, hogy a mohóság miképpen vezet a természet pusztulásához, és annak megmentése érdekében milyen nehéz lemondani a már megszerzett javainkról, előjogainkról. A játék arra hívta fel a figyelmüket, hogy a bolygó megmentése érdekében összefogásra van szükség.

 

A legnagyobbak a világ fajokban leggazdagabb élőhelyével, a korallzátonyokkal ismerkedhettek meg, majd helyi kézművesek vezetésével maguk is készíthettek korallokat.

 

A szigetmonostori pedagógusok jóvoltából a rendezvényre kilátogató egyes osztályok a vízről szóló alternatív kémia és ének-zene órákon, valamint kreatív logikai foglalkozáson vehettek részt.

 

Az AGRA Kulturális Utazási Társaság egy korábban indiai és magyar gyerekek között meghirdetett, a Gangeszről és a Dunáról szóló rajzverseny díjnyertes alkotásait bocsátotta a rendezők rendelkezésére.

 

A kötött programok mellett számos szabadon látogatható programelem gazdagította a rendezvényt, amelyet az ÖKO-Sziget szakmai partnerei biztosítottak. A programsorozaton megjelent az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a WWF Magyarország és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért. A szakmai partnerek a munkájuk során használt eszközöket, preparátumokat, víz- és egyéb mintákat, növényeket, őstengeri maradványokat mutattak meg a gyerekeknek, illetve izgalmas és érdekes játékokkal mélyítették el környezetvédelmi érdeklődésüket.

 

 

Öko-Sziget másodszor

 

Csaknem 1000 diák látogatott ki a 2016. március 22-23-án Szigetmonostoron második alkalommal megrendezett Öko-Szigetre. Ebben az évben a rendezvény egyik célja a víz és a klímaváltozás kapcsolatának bemutatása volt. Természetesen ezen kívül egyéb fenntarthatósági témák is felmerültek. A másik cél az volt, hogy a szervezők (Szigetmonostor Önkormányzata, az Outdoor Mission Kft., valamint az Ökológiai Művelődés Alapítvány) olyan, a mindennapi életben alkalmazható praktikákkal és viselkedésmintákkal ismertessék meg az érdeklődőket, amelyekkel hatékonyan tehetnek ezeknek a környezeti problémáknak az enyhítéséért.

 

A program mindkét napján előre szervezett iskolás csoportok érkeztek, amelyek három korosztályra bontva vehettek részt a tematikus programokon. A tematikus programokon kívül számos szabadon látogatható programelem is várta a diákokat, az Outdoor Mission szakmai partnereinek – Országos Meteorológiai Szolgálat, MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet, MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kert – köszönhetően.  A rendezvény felépítésénél kiemelkedően fontos szempont volt a holisztikus gondolkodásmód terjesztése (a környezetromboló tényezők összefüggnek egymással), illetve az interaktív, tapasztalati helyzeteket használó ismeretterjesztő elemek használata.

 

A visszajelzésekből egyebek között az derült ki, hogy a gyermekeket kísérő tanárok hiánypótlónak tartották a rendezvényt, és máskor is szívesen hozzák el diákjaikat hasonló programokra.

 

Fenntartható energia roadshow az Ökocentrumban

 

A környezetvédelmi világnap alkalmából 2013. június 4-5-én a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum ad otthont a fenntartható energiagazdálkodást és energiatudatosságot népszerűsítő vándorkiállításnak. Miskolc után ez a második helyszín, ahol bemutatkozik a roadshow, azonban ez alkalommal sok új programelemmel is találkozhat majd a közönség. Megismerkedhetnek többek között a szalmabála építészettel, találkozhatnak energiatakarékos háztartási eszközökkel vagy maguk is segédkezhetnek egy-egy megújuló energiával működő berendezés elkészítésében. Mindezek mellett számos energiatakarékos, háztartászöldítő praktikát sajátíthatnak el a látogatók.

 

 

Fenntartható energiagazdálkodás a Miskolci Egyetemi Napokon

 

A Miskolci Egyetemi Napokon, 2013. május 10-11-én mutatkozik be első alkalommal az a vándorkiállítás, amely a Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében valósul meg. A fenntartható energiagazdálkodást, az energiatudatosság növelését zászlajára tűző rendezvénnyel 2013-2014 folyamán összesen 6 helyszínen találkozhat a nagyközönség.


A pályázat égisze alatt megvalósuló projekt gazdája a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint konzorciumi partnere Miskolci Egyetem. Átfogó célja a magyar tudomány kutatás-fejlesztési és innováció eredményeinek terjesztése, a kutató életforma népszerűsítése. A vándorkiállítás ennek részeként az energiagazdálkodás terén megvalósult tudományos fejlesztéseket hivatott bemutatni, ezen belül főleg az energiatakarékosság, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeire fókuszálva.

 

Az Outdoor Mission által szervezett szemléletformáló programsorozat nagy hangsúlyt fektet az egyéni felelősségvállalás, az öngondoskodás fontosságának felismertetésére. Ennek hatására csökkenhet az egyes háztartások energiaszegénysége, javulhat a lakások energiahatékonysága, nőhet a lakosság energiatudatossága. A vándorkiállítás nagyközönsége számos olyan program részese lehet, amely a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó kutatásokat és innovációkat mutatja be a tudományos népszerűsítés eszközeivel. A rendezvény nem kész megoldásokkal szolgál, hanem a közös gondolkodást és a szemléletformálást helyezi a fókuszába. 

 

A vándorkiállítás következő alkalommal 2013 júniusában az észak-alföldi Poroszlón lesz látható, 2013 és 2014 folyamán pedig Ózdon, Nyíregyházán, Karcagon illetve Kazincbarcikán ismerkedhetnek meg a látogatók az energiahatékonyságot elősegítő praktikákkal.

 

 

2013. április 18-20. között kerül megrendezésre a III. Tudományfesztivál


Vízzel kapcsolatos magyar innovációk, gyermekfoglalkozások, vetélkedők, tudományos talk-show, kiállítások várják a látogatókat az ingyenes fesztiválon, 2013. április 18-20-án, 10 és 18 óra között a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Múzeumkertben.

 

A hagyományosan a Föld napja alkalmából megrendezett fesztivál az idén az ENSZ által 2013. esztendőre meghirdetett Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve hazai rendezvényeihez kíván csatlakozni. A fesztivál fókuszában idén a fenntartható vízgazdálkodás, a vízkészletek szűkösségének veszélyei, víztakarékosság, a vízi közlekedés lehetőségei, vízzel kapcsolatos kutatások, innovációk állnak.

 

A Tudományfesztivál célja a tudományos ismeretterjesztés, a magyar fejlesztések megismertetése az érdeklődőkkel, valamint a tudomány népszerűsítése egy minden korosztály számára vonzó, ingyenes rendezvény keretében.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében bemutatkozik a Duna Múzeum és a Zebegényi Hajózástörténeti Múzeum kiállítása, csakúgy, mint a nevezetes gyógyfürdőinkről készült tárlat. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Titanic túlélőinek mentését végző dr. Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosának munkásságával. A TudásPresszóban dr. Fábri György beszélget vendégeivel. A Múzeumkertben pedig többek között múzeumpedagógiai gyerekfoglalkozások, matróz-kadét képző, víztakarékos tudományos fejlesztések, valamint vízi járművek bemutatója várja a nagyközönséget.

 

A fesztivál 2013-ban ismét a Magyar Nemzeti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, valamint az Outdoor Mission együttműködésében kerül megrendezésre.

 

További információ:

http://www.tudomanyfesztival.hu

 

 

A természet tükrében: Önismeret és túra

 

Július elején ismét a Déli-Kárpátok vadregényes vidéke ad otthont "A természet tükrében" önismereti tréningünknek. A Boros András és Lőrinczi István szervezésében megvalósuló program fókuszában a túrázás mellett a természetjárás közben bennünk zajló belső folyamatok állnak.

 

"Hegyen lenni nagyon valódi dolog. Valódi a szépség és valódi a nehézség. Ha esik, ázunk, ha kisüt a nap, szárítkozunk. Valódibb a fáradtságod és valódibbak az örömeid is. A természet valódisága minket is természetesebbé tesz. Nem kell semmilyennek sem látszanunk, szabadok vagyunk, tisztán átélhetjük a saját döntéseink eredményeit: a dolgok egyszerűbbé válnak. Ebben a közegben közelebb kerülünk magunkhoz, ahhoz, aki a ránk rakódott szerepeink nélkül vagyunk."

 

További információ a természet tükrében programról: http://www.facebook.com/#!/events/230970013672084/, vagy info@borosandras.hu

 

 

Megújuló energia tanösvény a Széchenyi futamon

  

A II. Tudományfesztivált követően a megújuló energia tanösvény Győrben, 2012. május 1-jén, a Széchenyi futamon volt látható. A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő az alternatív mobilitás témaköréhez kapcsolódó seregszemlén a jövő környezetbarát technológiáiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők. Ehhez a szemlélethez jól illeszkedő kiegészítő programnak bizonyult a kis barkácstudással akár otthon is elkészíthető megújuló energia tanösvény egyedi eszközeinek a megtekintése.

 

     

  

 

II. Tudományfesztivál az Outdoor Mission szervezésében

 

Street science, interakció, tapasztalatcsere, tudományos élményszerzés, közösségi szemlélet

 

A Föld Napja programsorozat részeként került idén immár második alkalommal megrendezésre a Tudományfesztivál. A nagyszabású, ingyenes rendezvény 2012. április 20-22. (minden nap 10-18 óra) között várta az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben, valamint a Kossuth Klubban. A II. Tudományfesztivál az ENSZ 2012. évi deklarációja alapján a „Fenntartható energia mindenkinek” téma köré összpontosult. A rendezvény célja a tudományos ismeretterjesztés, a magyar innovációk népszerűsítése testközelből, közérthető módon, minden korosztály számára.

 

A II Tudományfesztivál szervezői körében a Magyar Nemz eti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint a Bolyai Pedagógiai Alapítvány mellett idén az Outdoor Mission is helyet kapott, hogy a rendezvényszervezésben és a társadalmi felelősségvállalás terén szerzett jártasságunkat kamatoztassuk. Utóbbi kapcsán a vállalati önkéntesség, valamint az Agra Kulturális Utazási Társasággal közösen bonyolított felelős turizmus szolgáltatást külön is kiemelnénk.

Néhány a II. Tudományfesztivál legérdekesebb programelemei közül:

  • Megújuló energia tanösvény
  • Fenntartható közlekedés szekció (járműkiállítás, tesztkör)
  • Ökojátszótér
  • Lego robot programozási verseny
  • Gömböc kiállítás (a tudomány és művészet találkozása)
  • Tudás Presszó
  • Delta Stúdió
  • Delta Szabadegyetem
  • Hangszoba - a Föld hangjai

 

http://www.tudomanyfesztival.hu

http://www.facebook.com/Tudomanyfesztival

 

 

Szolár tanösvény a szolár iskola támogatásáért

 

Egy szolár energia tanösvény megépítésével és telepítésével támogatja az Outdoor Mission azt az iskolát, amelyik a legtöbb adományt összegyűjtő intézmények között végez.

 

A Csoma Szobája Alapítvány, a Magyar Pedagógia Társaság és a Dél-Budai Szakképzési Központ együttműködve a 2011/12-es tanévben, Csoma 170 Emlékév részeként, gyűjtési akciót hirdet. A gyűjtőakció során a diákok jelképes összeggel, egy túrós batyu árával, azaz 170 Ft-tal járulhatnak hozzá a nemes célhoz. A kezdeményezés elősegíti a diákok körében a jótékonysági hajlandóság kialakítását, annak az élménynek az átélésével, hogy sokan, kis áldozattal, nagy eredményeket érhetünk el. Az összegyűlt adományból a Himalája e távoli vidékén, a néhai Zanglai Királyság öt faluját kiszolgáló, téli oktatásra is alkalmas szolár iskola épül magyar önkéntesek támogatásával, a helyi közösséggel való együttműködésben. A gyűjtési akció sikerét hivatott támogatni az Outdoor Mission felajánlása.

 

1842 április 11-én, 170 évvel ezelőtt halt meg az a magyar tudós, aki a magyarság ősi gyökereinek kutatására vállalkozott, de helyette, a világ ámulatára, megalkotta az első hiteles tibeti-angol szótárat. A reformkor nemzeti elkötelezettsége indította útnak és a távoli tibeti kultúra történetének, földrajzának, irodalmának és nyelvtanának feldolgozásával írta be nevét örökre a kultúra világtörténetébe.

 

http://www.csoma170.hu

 

Európai kitüntetés vállalati önkéntes kutatásért


Munkatársunk, Völgyi Katalin vehette át 2011. szeptember 9-én az angliai Leeds-ben a Jos Willems díjat, amelyet az EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association), az Európai Public Relations Oktatási és Kutatási Szövetség zsűrije ítélt a legjobb PR vagy CSR témájú szakdolgozatnak. A hiánypótló tanulmány 2010 első felében készült, hogy kvalitatív és kvantitatív módszereket is felvonultatva elsőként lásson napvilágot egy átfogó, magyar nyelvű kutatás a vállalati önkéntesség hazai vonatkozásairól. A Vállalati önkéntesség Magyarországon című tanulmányt 2010 decemberében a Magyar Public Relations Szövetség az Év szakdolgozata versenyén második helyezéssel honorálta.

 

Az erről megjelent cikk a Kreatívban

 

 

Kutatás: A vállalati önkéntesség hazai gyakorlata

 

2010 első felében 8 különböző szektorban tevékenykedő cég, 209 munkavállaló és 3 különböző érintetti csoportot képviselő szervezet körében készült az első hazai, vállalati önkéntes gyakorlatot tanulmányozó kutatás, melyet az Outdoor Mission végzett.

 

Aktualitását elsősorban az indokolja, hogy bár egyre több cég kötelezi el magát a vállalati önkéntesség mellett, a hazai szakirodalom nem taglalja behatóan, holott 2011-et az Európai Unió az önkéntesség évének nyilvánította. A kutatás célja, hogy képet adjon a Magyarországon tevékenykedő különböző szektorok vállalati önkéntes tevékenységéről, azonosítsa a főbb érintettek motivációit. 

 

A kutatás eredményeiről bővebb információ: http://outdoormission.hu/hu/vallalati-onkentesseg/vallalati-onkentesseg-kutatas

 

 

Elsőként CSR Train the trainer program

 

A karitatív csapatépítő programok növekvő népszerűségével párhuzamosan az elmúlt években megjelent az igény arra is, hogy ezeket – belső trénerekkel rendelkező cégek esetében – a vállalat saját szakemberei szervezzék és vezessék. Főként a nagyobb méretű multinacionális cégek azok, amelyek már szerveznek vállalati önkéntes programokat hazánkban az anyavállalat jó gyakorlatai nyomán, azonban csak kevesen alkalmazzák humán politikai célok elérésére. Bár a karitatív csapatépítés még gyerekcipőben jár Magyarországon, mégis egyre nagyobb érdeklődés övezi ezt a sajátos CSR, és egyben HR megoldást.

 

A CSR Train the trainer program elsősorban olyan vállalatok számára lehet hasznos, amelyek egyrészt a vállalati önkéntességben rejlő lehetőségeken felül egyéb stratégiai célok kiaknázását is kívánatosnak tartják, másrészt a cég lehetőleg minél több részlegét is bevonja a folyamatba. Rendelkezik továbbá belső trénerekkel, akiket bizonyos készségük alkalmassá tesz a karitatív csapatépítő programok lebonyolítására.